Wegański bezglutenowy chlebek bananowy

Oto przepis na bezglutenowy chlebek bananowy, czyli bardzo prosty przepis na amerykańskie ciasto z bananów.


Wegański bezglutenowy chlebek bananowy
Wegański bezglutenowy chlebek bananowy

Wegańskie wypieki mają wielu zwolenników, ale często słychać głosy, że znalezienie dobrego przepisu to przypomina niemal poszukiwanie świętego Graala. Jeden kucharz może uznać, że dany przepis jest zbyt suchy, a drugi zbyt wilgotny; inny może być zbyt słodki, ale kolejny jest słodki nie wystarczająco. I tu mamy dla was bardzo dobra wiadomość: ten przepis na wegański chleb bananowy jest „w sam raz” pod każdym względem!

ZOBACZ TAKŻE >>> Bananowe ciasteczka owsiane z bakaliami

Wegański bezglutenowy chlebek bananowy

SKŁADNIKI:

  • 3 bardzo dojrzałe banany
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 3/4 szklanki mleka sojowego
  • 1/3 szklanki syropu klonowego
  • 1 i 1/4 szklanki mąki kokosowej
  • 1 i 1/4 szklanki mąki ryżowej
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli himalajskiej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Opcjonalnie: guziczki czekoladowe, żurawina, rodzynki, wiórki kokosowe, płatki migdałowe, orzechy włoskie – co lubicie 🙂

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Banany wrzucamy do miski i rozgniatamy widelcem
  2. Wsypujemy pozostałe sypkie składniki oraz dodajemy olej kokosowy
  3. Blendujemy
  4. Tak powstałą masę przekładamy do keksówki posmarowanej odrobiną oleju kokosowego
  5. Formę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni na 60 minut.
  6. Po upływie 60 minut chlebek wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Tak, wiemy – to może być trudne 🙂
Wegański bezglutenowy chlebek bananowy

Taki bezglutenowy chlebek bananowy wyśmienicie smakuje z masłem orzechowym, ale też jako ciasto do herbaty czy kawy.

Wegański bezglutenowy chlebek bananowy

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *